Pikap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz

22-01-2020 19:21
Pikap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Merhaba müzik severler...Bu yazımızda pikap seçerken nelere dikkat edilmeli bunlara değineceğiz. Ayrıca 2. el pikap satın alırken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın. Pikap seçerken karşımıza çıkacak iki seçenek var:

Eski ya da yeni nesil pikaplar:

Pikap alırken iki seçeneğimiz var ya eski(antika) bir pikap alacağız ya da günümüzde plaklara rağbet tekrar arttığı için üretilen yeni nesil pikaplar!

Eski bir pikap bulup kullanmak isteyebilirsiniz . Bu pikaplar 1960-1980 yılları arasında üretilmiş olup günümüze kadar geldiler. Yani 40-60 yıllık cihazlar. Karşımıza çıkacak markalar da İngiliz ve Alman ağırlıkta olduğunu göreceksiniz. Dual, ITT, Grundig, Philips, Panasonic gibi. Bu eski cihazların sorunsuz ve yıpranmamış olanları, günümüz cihazları kadar kalitelidir. Fakat bunları bulabilmek de çok kolay değil. Çünkü dışarıdan sağlam görünen bir pikabın içinde binlerce farklı kondansatör diyot, entegre kablo gibi parçalar vardır. Bu parçalar zaman içinde oksidasyona uğrar, içindeki elementler kurur ve işlevini yitirir. Cihazdaki en küçük bir parçanın bozulması, o cihazı tamamen kullanılmaz hale getirebilir. 

Eski bir pikap almaya karar verdiyseniz, yukarıda saydığımız bu riskleri göze almalısınız. Peki bu eski pikapları nerede bulabilirsiniz ? Öncelikle ikinci el satış yapan siteler, antika dükkanları, bu tarz eski pikaplar satan dükkanlar ve tabii ki büyüklerinizden kalan, bir köşede duran pikaplar olabilir.

Yeni nesil pikaplar da günümüzde hayli rağbet gören cihazlardır. Sıfır ve garantili olmaları eski pikaplara göre bir avantaj. Tamir ve bakım masrafları eski nesil pikaplara göre çok daha az olacaktır. Bunun yanında yeni nesil pikapların bluetooth gibi günümüz teknolojilerini barındıran modelleri de mevcuttur. 

Eski ya da yeni nesil bir pikap almaya karar verdiğinizde, mutlaka dinleyerek test etmeniz büyük önem taşımaktadır. 

Pikaplarda amfili ve amfısiz olmak üzere iki tür vardır:

Amfisiz Modeller

Amfisiz modeller daha profesyonel tercih için idealdir. Bu pikaplara "deck" denir. Üzerlerinde ses, tiz,bas gibi ayarları bulunmaz çünkü bu ayarları haricen almanız gereken amfi üzeriden yapılır. Harici bir amfi ve hoparlör olmadan bu tip pikapları kullanamazsınız. Ama pikap, amfi, hoparlör üçlüsünden herhangi birisini yükselterek setinizi değiştirme, geliştirme şansınız var. Bu yüzden en başta daha profesyonel bir tercih olarak belirttik. Tabii her amfi bu pikapları için uygun değil. Amfi üzerinde "phono" girişi bulunmalıdır. Yoksa bu giriş için ekstra bir ön-amfi edinmeniz gerekecek.  

Amfili Pikaplar

Bu tip pikaplar harici bir amfiye ihtiyaç duymaz çünkü amfi düzeneği tamamen içindedir. Bir çift hoparlör ile kullanabilirsiniz. Harici bir amfi sistemi kullanmadıkları için amfinizi, amfisiz pikaplar gibi değiştiremezsiniz. 

Ayrıca dikkat edebileceğiniz bir diğer nokta da kasa boyutlarıdır. Bazı pikapların kasası küçük olduğu için 33'lük (lp) plakları çalarken kapaklarını kapatamıyorsunuz. Ama az yer kapladıkları için tercih edilebiliyorlar. 

Müzik Setleri

Bir diğer seçenek de her şeyin içinde olduğu setler. Kaset çalar, radyo ve plakçaların birlikte olduğu bu setler zamanında büyük ilgi görmüştü. Büyük oldukları için fazlaca yere gereksinim duyuyorlar. 

Yeni Nesil Pikaplar

Yukarıdaki her şey bu pikaplar için de geçerli olup ayrıca yeni nesil pikaplarda günümüz teknolojilerini barındıran farklı özellikler bulunmakta. Bluetooth, usb gibi özellikler yeni pikaplarda bulunmakta. Çalan plaklarınızı usb aracılığıyla bilgisayara aktarabiliyorsunuz. 

Diğer Önemli Bilgiler:

  Pikaplar sarsıntı ve titreşimlere duyarlıdır ve bu titreşim, sarsıntı ve darbelerin şiddetine göre pikaplarınız zarar görebilir ve kullanılmaz duruma gelebilirler. Çünkü pikaplar mekanik olarak çalışırlar. Bu gibi durumlardan ilk önce plaklarınız etkilenirler. Ardından yine çok hassas olan pikap iğneleri ve en son pikapların kendisi hasar görebilir. 
  Pikabın bölümleri: gövde, kafa, iğne, tabla ve kol. Tüm bu bileşenler pikabı oluştururlar ve büyük önem taşırlar. 
Tabla plağın üzerine konulduğu bölümdür ve bu bölümde alüminyum kullanılması, tablanın ağırlığını arttırır bu da titreşim ve sarsıntıları azaltır. O yüzden alüminyum kullanılan tablalı pikapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca titreşim önleyici düzenekler kullanan pikaplar da bu yüzden tercih edilmektedir.
 
  Manyetik ve seramik olmak üzere iki farklı kafa kullanılmaktadır. Güncel ve hi-fi modellerin hepsi manyetik sistem kullanmakta. 
Çok önemli bir diğer nokta ise pikap iğneleri. Eğer satın aldığınız pikap çok pahalı bir iğne kullanıyorsa, bir sorun olduğunda değiştirmeye kalktığınızda, bir pikap parası daha vermeniz mümkün. O yüzden alacağınız pikabın iğne fiyatını mutlaka öğrenin.
  Kayışlı ve direk olmak üzere iki tür tabla döndürme sistemi vardır. Motorun tablayı direk döndürdüğü sistem direk (direct) , tablayı motor üzerinden bir kayışın döndürdüğü sisteme kayışlı (belt-drive) deniliyor. Çok eski bazı modellerde çark sistemini kullanıyor. Yine hi-fi sistemler genelde kayışlı sistemi tercih ediyorlar.
  Pikap kolu yine büyük bir öneme sahip. Kol çok ağır olursa plağa zarar verir, hafif olursa atlamalar olur. Bu dengenin iyi olması önemli. Bazı modellerde bu ağırlığı ayarlayabiliyorsunuz. Bu da önemli bir ayrıntı. 
  Düz ve "S" olmak üzere iki ayrı kol tipi var. "S" tipi kol açıları nedeniyle daha çok tercih edilir. 
  Tam otomatik pikap modellerinde sizin plağı tablaya , iğneyi plağın üzerine yerleştirmenize gerek kalmadan tüm bu işi kendi yapan pikap modelleridir. 

  *Ağırlık ayarı, pikabın otomatik veya direct drive olması cihazın iyi olduğunu göstermez.
  Pikap çok cızırtı ve çatırtı yapıyorsa kafa ve iğne de ya da hoparlörde sorun olabilir. Buna dikkat edilmeli.

  Umarız bu yazı, pikap tercihinizde size yardımcı olur. Müzikle kalın..

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.