Dijital Müzik Neden Plakları Öldüremedi?
23-01-2020
20:35
Günümüzde artık cep telefonlarımız içinde milyonlarcasına bir tıkla ulaşabildiğimiz müzik parçalarının, analog dönemde kayıtları, günümüz teknolojisiyle kıyaslandığında çok daha zahmetli bir süreçti. Plak, kaset, cd ,derken müziğin basılı olduğu medyalar sırayla farklılaştı ve kopyalanması kolaylaştı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber plak başta olmakla beraber kaset ve cd'lerin tarihin tozlu sayfalarına karışması beklenirken, ilk unutulacağı düşünülen plaklar nasıl oldu da günümüze kadar geldi?
Müzikte analog dönemden gelen plakların üzerine ses fiziki olarak plağın yüzeyine işlenir ve pikabın bileşenlerinden olan iğne, bu izlerin üzerinde gezerken oluşan ufacık titreşimleri yükselterek hoparlörlere verir. Plağın bu fiziki yapısındaki hassaslık her türlü darbe, titreşim, toz vs. dayanıksız olmasına neden olur. Plakların basılıp kopyalanması çok zahmetli ve neredeyse el işçiliği.
Peki tüm bunlara rağmen plak neden hala günümüzde dinlenmeye devam ediyor? Bunun birincil nedeni ses kalitesi ! Dijital müziğin sıkıştırılmış ve boyutları küçültülmüş mp3 gibi formatlarla bize sunduğu müzik, detaylardan yoksun ve dijital çağın etkisiyle daha bir soğuk.. Dijital formda sıkıştırılan müzik dalgaları orijinal halinden uzaklaşır bu da duyum kalitesini azaltır. Analog olarak basılan plaklarda ise bu ses dalgalarının formu bozulmaz ve iyi hoparlör ve pikaplarla dinlediğiniz plaklar bize en iyi ses kalitesini verir.
Bir diğer neden de müzik dinlemeyi bir ritüele dönüştürmesi. Günümüzde parçaları bir dokunuşumuzla hızla geçerken, plak dinlerken fiziksel olarak plakların kapaklarına dokunup inceleyebiliyoruz. Sadece müziğe odaklanarak parçaları dinlerken, kendimize özel bir zaman ayırıyoruz. Bu tür bir müzik dinleme süreci gerçekten ruhu besleyen bir hal alıyor. Oysa aklımız başka bir yerde, sosyal medyada gezinirken dinlediğimiz müziğin aynı etkiyi yapması mümkün mü? Buna siz karar verin..
Müzikle kalın..